Restauratie mummiekisten

25 maart 2018

De gerestaureerde mummiekist van PeftjaoeneithDe gerestaureerde mummiekist van Peftjaoeneith

Helbertijn Krudop, restaurator van het Rijksmuseum van Oudheden, neemt u mee voor een museumwandeling over de vaste tentoonstelling Egypte. Ze vertelt over de recente restauratie van een aantal mummiekisten en de technieken die ze daarvoor heeft gebruikt.

Restauratie van mummiekisten

In 2016 zijn de Egyptische zalen van het het Rijksmuseum van Oudheden vernieuwd. Niet alleen de zalen zijn verbouwd en opnieuw ingericht, maar ook een aantal objecten uit de collectie die hard toe waren aan een opknapbeurt, zijn onderhanden genomen door restaurator Helbertijn Krudop. Tijdens deze museumwandeling laat ze u een aantal mummiekisten zien die ze in 2015 en 2016 heeft gerestaureerd, waaronder de 2,40 meter hoge kist van Peftjaoeneith, rond 600 v.Chr. inspecteur van de tempeldomeinen. Ze vertelt hoe mummiekisten werden gemaakt, welk materiaal ervoor werd gebruikt en welke keuzes ze moest maken bij het restaureren, bijvoorbeeld over het gebruik van onderzoekstechnieken als uv-licht en röntgenfotografie. 

Museumwandelingen

Eén zondag in de maand leidt een van de conservatoren, restauratoren of een andere museummedewerker de bezoekers rond over een van de vaste of tijdelijke tentoonstellingen.

  • datum: zondag 25 maart 2018
  • tijd: 14.00 - 15.00 uur
  • geen extra kosten (excl. entree museum)
  • verzamelpunt: Egyptische tempel in de Tempelzaal
  • aanmelden: op de dag van de wandeling, bij de kassa van het museum
  • maximaal 20 deelnemers, reserveren is niet mogelijk