Louwe Kooijmanslezing 2017

11 mei 2017

Enkelgraf (Corded Ware) beker met barnstenen kralen en strijdhamer uit een mannengraf in Denemarken (foto: Danish National Museum)Enkelgraf (Corded Ware) beker met barnstenen kralen en strijdhamer uit een mannengraf in Denemarken (foto: Danish National Museum)
Enkelgraf (Corded Ware) met een slanke beker, strijdhamer, vuurstenen mes en vuurstenen bijl uit Quadenoord bij Renkum (foto: Rijksmuseum van Oudheden)Enkelgraf (Corded Ware) met een slanke beker, strijdhamer, vuurstenen mes en vuurstenen bijl uit Quadenoord bij Renkum (foto: Rijksmuseum van Oudheden)

De Zweedse archeoloog Kristian Kristiansen, verbonden aan de Universiteit van Gothenburg, houdt de zesde Louwe Kooijmanslezing in het Rijksmuseum van Oudheden, met als titel: CLOSE ENCOUNTERS - Steppe migrant thugs pacified by Stone Age farming women.

  • datum: donderdag 11 mei 2017
  • aanvang: 20.00 uur (zaal en Museumcafé open vanaf 19.30 uur)
  • locatie: Tempelzaal
  • entree: gratis
  • aanmelden: vóór 6 mei 2017 via het aanmeldformulier onderaan deze pagina
  • voertaal: de lezing is in het Engels

De Louwe Kooijmanslezing wordt georganiseerd door het Rijksmuseum van Oudheden en het Centre for Global Heritage and Development. De lezing is ingesteld ter ere van het academisch afscheid van prof.dr. Leendert Louwe Kooijmans in juni 2008, mede op initiatief van de Faculteit der Archeologie van de Universiteit Leiden.

De basis voor de bronstijd

Kristian Kristiansen vertelt over de verandering van taal en samenleving die vijfduizend jaar geleden ontstond in Europa. Het migrerende, veehoudende Yamnaya-volk uit de Kaspische steppes mengde zich toen met de overwegend boerenbevolking van het Europa in de steentijd. Dit vormde de basis voor de samenlevingen uit de bronstijd die uiteindelijk hebben geleid tot de huidige Europese maatschappij.


Prof.dr. Leendert Louwe Kooijmans
Prof.dr. Leendert Louwe Kooijmans kende een bewogen en invloedrijke carrière. Hij was conservator van de collectie Nederland prehistorie van het Rijksmuseum van Oudheden, hoogleraar Prehistorie aan de Universiteit Leiden en decaan van de Faculteit der Archeologie. Hij droeg in al deze hoedanigheden op belangrijke wijze bij aan de vorming van de Nederlandse archeologie. In deze innovatieve geest vindt de lezingenreeks plaats. 


Aanmelden

Graag vóór 6 mei 2017 aanmelden door het onderstaande digitale aanmeldingsformulier in te vullen en te verzenden. 

  • Vul onderstaand formulier in en klik op 'versturen'
  • Velden met een * = verplicht invullen
  • U ontvangt een e-mail ter bevestiging van uw aanmelding (tip: check uw spambox)
  • Het kan een aantal seconden duren voordat u ziet dat het formulier wordt verzondenIk wil graag de e-mailnieuwsbrief van het Rijksmuseum van Oudheden ontvangen over:Poster Louwe Kooijmanslezing 2017

download bestand