Catulle, ave atque vale

6 april 2018

Catullus, door Ype de JongCatullus, door Ype de Jong

Frits Naerebout, docent Oude Geschiedenis aan de Universiteit Leiden, houdt een lezing over de Romeinse dichter Catullus. Aansluitend wordt een nieuwe Nederlandse vertaling van Catullus' gedichten gepresenteerd.

  • datum: vrijdag 6 april 2018
  • tijd: 15.30 - 16.30 uur
  • locatie: Leemanszaal, Rijksmuseum van Oudheden
  • kosten: gratis (excl. museumentree)

Aan de vergetelheid ontrukt door monniken

Gaius Valerius Catullus werd in ongeveer 84 v.Chr. geboren in Verona. Hij stierf toen hij ergens in de dertig was. Bijna was Catullus voor ons alleen een naam geweest, zoals veel schrijvers uit de Griekse en Romeinse wereld alleen als naam voortleven. Maar dankzij ijverig kopieerwerk van middeleeuwse monniken bleven 2300 versregels van zijn hand bewaard. Toen dat middeleeuwse handschrift opdook, werd de vrijwel vergeten Catullus in één klap opnieuw beroemd. De Renaissance-dichters in heel Europa zagen in hem een verwante geest die zij wilden lezen, vertalen, imiteren. Misschien is Catullus wel de meest geliefde Romeinse dichter. Wat heeft hij ons na tweeduizend jaar nog te bieden?

Nieuwe vertaling gedichten Catullus

Na afloop van de lezing wordt een nieuwe Nederlandse vertaling van de complete gedichten van Catullus gepresenteerd. De tekst is vertaald en voorzien van een inleiding en uitgebreide aantekeningen door classicus Ype de Jong. Frits Naerebout schreef een stuk voor de inleiding over de waardering voor Catullus’ werk na de Oudheid.

Catullus - de complete gedichten is verkrijgbaar vanaf 6 april 2018 en wordt uitgegeven door uitgeverij Primavera Pers. Het is o.m. te koop in de museumshop (€ 35, hardcover).

Aanmelden

  • Vul onderstaand formulier in en klik op 'versturen'
  • Velden met een * = verplicht invullen
  • U ontvangt een e-mail ter bevestiging van uw aanmelding (tip: check uw spambox)
  • Het kan een aantal seconden duren voordat u ziet dat het formulier wordt verzondenIk wil graag de e-mailnieuwsbrief van het Rijksmuseum van Oudheden ontvangen over:Overige activiteiten Week van de Klassieken

Tijdens de Week van de Klassieken zijn van 5 t/m 15 april 2018 op veel dagen verschillende activiteiten in het Rijksmuseum van Oudheden.

» Informatie over het programma van andere musea vindt u op de website Weekvandeklassieken.nl