Leidse Papyrologielezing

19 april 2018

Leidse Papyrologielezing 2018Leidse Papyrologielezing 2018

De Leidse Papyrologie-lezing van de Papyrologie+ groep van de Universiteit Leiden wordt dit jaar gegeven door prof.dr. Jitse H.F. Dijkstra (University of Ottawa). Zijn lezing gaat over de opkomst van het christendom in het oude Egypte tussen de 4de en 6de eeuw na Christus. 

  • datum: donderdag 19 april 2018
  • tijd: 20.00 - 21.00 uur (zaal open vanaf 19.30 uur)
  • locatie: Tempelzaal
  • entree: gratis (na afloop wordt een drankje aangeboden)
  • voertaal: Nederlands
  • aanmeldenwebsite Universiteit Leiden

Opkomst christendom in het oude Egypte

De opkomst van het christendom (4de-6de eeuw na Chr.) is lang een onderschoven kindje gebleven in de bestudering van het oude Egypte. De laatste decennia is het religieuze veranderingsproces echter enorm in de belangstelling komen te staan. Niet in het minst in Egypte zelf, dat met zijn rijke bronnen, waaronder papyri, bij uitstek de complexiteit van dit proces kan aantonen. In deze lezing geeft Dijkstra een inzicht in de complexe interactie tussen verschillende religieuze tradities in laat-antiek Egypte, en wel op drie gebieden: de literatuur, monumentale religieuze architectuur (tempels en kerken) en de magie. 


Prof. dr. Jitse Dijkstra is sinds 2005 verbonden aan het Department of Classics and Religious Studies van de University of Ottawa, waar hij in 2016 tot hoogleraar werd benoemd. Op dit moment werkt hij aan een kritische editie van het Koptische werk Life of Aaron, samen met J. van der Vliet van de Universiteit Leiden. Bovendien neemt hij deel aan het Khnum Temple Graffiti Project en doet hij onderzoek naar religieus geweld in laat-antiek Egypte.