Gilgamesj in Nineveh

13 februari 2018

Kleitablet uit de bibliotheek van Assurbanipal (collectie: Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten)Kleitablet uit de bibliotheek van Assurbanipal (collectie: Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten)

Kunstenaar en archeoloog Theo de Feyter geeft een lezing over de teksten die koning Assurbanipal voor zijn bibliotheek in Nineveh bijeenbracht. De Feyter studeerde Talen en Culturen van West-Azië, werkte mee aan opgravingen in Syrië en Turkije en vertaalde het Gilgamesj-epos in het Nederlands. Hij geeft de lezing in het kader van de tentoonstelling Nineveh, die te zien is t/m 25 maart 2018.

De bibliotheek van Assurbanipal

Theo de Feyter schetst in zijn lezing de geschiedenis van de collectie teksten die koning Assurbanipal voor zijn bibliotheek in zijn hoofdstad Nineveh bijeenbracht. Welke werken stonden er op de planken? Wat weten we over de betekenis en het gebruik van het grote epos van Gilgamesj, waarvan meerdere exemplaren in Assurbanipals collectie aanwezig waren? Ook de opgravingsgeschiedenis van de bibliotheek vanaf de negentiende eeuw komt aan bod, evenals de latere ontdekking van het epos in het British Museum. 

Vriendenvereniging RoMeO

Elke tweede dinsdag van de maand organiseert RoMeO, de vriendenvereniging van het museum, een avondlezing. Het museumcafé is deze avond geopend vanaf 19.30 uur.

  • datum: dinsdag 13 februari 2018
  • aanvang: 20.00 uur, zaal en Museumcafé open vanaf 19.30 uur
  • locatie: Tempelzaal Rijksmuseum van Oudheden
  • kosten: € 5, RoMeO-leden gratis
  • kaarten: reserveren is niet mogelijk, kaarten uitsluitend verkrijgbaar aan de kassa van het museum op de avond van de lezing