Fabuleuze fibula's

11 april 2017

Hoe een fibula gedragen werdHoe een fibula gedragen werd

Annemarieke Willemsen, conservator collectie Nederland Middeleeuwen van het Rijksmuseum van Oudheden, en Stijn Heeren, gastconservator van de expositie Fibula's, geven een gezamenlijke lezing over de inzichten die zijn voortgekomen uit nieuw onderzoek naar fibula's.

Nieuwe inzichten in fibula's

Wat zijn fibula's precies? Wanneer kwamen ze voor? En wie wilde welke fibula? Het onderzoek waarop de tentoonstelling Fibula's is gebaseerd geeft nieuwe inzichten in fibula's, kledingspelden die tweeduizend jaar lang dagelijks werden gebruikt. In Nederland zijn er zo’n 25.000 gevonden, vooral in Nijmegen en het Rivierengebied. Een groot deel van de spelden heeft duidelijk met Romeinse soldaten te maken, terwijl fibula's uit de Vroege Middeleeuwen wijzen op wereldwijde handel in accessoires voor dames. Afbeeldingen van fibula's in de kunst geven een idee van de dragers en tonen aan dat de redenen om deze kledingspelden te dragen vaak verkeerd zijn begrepen.

Vriendenvereniging RoMeO

Elke tweede dinsdag van de maand organiseert RoMeO, de vriendenvereniging van het museum, een avondlezing. Het museumcafé is deze avond geopend vanaf 19.30 uur.

  • datum: dinsdag 11 april 2017
  • aanvang: 20.00 uur, zaal en museumcafé open vanaf 19.30 uur
  • locatie: Tempelzaal Rijksmuseum van Oudheden
  • kosten: € 5, RoMeO-leden gratis
  • kaarten: reserveren is niet mogelijk, kaarten uitsluitend verkrijgbaar aan de kassa van het museum op de avond van de lezing