De ontdekking van Nineveh en de wetenschapsvoorlichting

12 december 2017

19de-eeuwse opgraving in Nineveh. Waterverfschilderij uit ca 1850 door Frederick Charles Cooper (c) The Trustees of the British Museum19de-eeuwse opgraving in Nineveh. Waterverfschilderij uit ca 1850 door Frederick Charles Cooper (c) The Trustees of the British Museum

Historicus Jona Lendering geeft een lezing over de ontdekking van de resten van de stad Nineveh in de negentiende eeuw. Die ontdekking leidde bovendien tot de eerste professionele wetenschapsvoorlichting. Lendering (1964) is werkzaam bij Livius, blogt bijna dagelijks over de Oudheid (Mainzer Beobachter) en schreef diverse boeken. Hij geeft de lezing in het kader van de tentoonstelling Nineveh, die te zien is van 20 oktober 2017 t/m 25 maart 2018.

Waarom de Britten Assyrische steden wilden vinden

De ontdekking van Nineveh en de eerste opgravingen in de negentiende eeuw vormen een fascinerend verhaal, maar dat is eigenlijk nog maar een voetnoot bij een veel groter en veel fascinerender verhaal over het Britse imperialisme. Kort samengevat: de Britten wilden een snelle weg naar India; daartoe waren kanalen nodig in Irak; voor het onderhoud daarvan waren arbeiders nodig; voor die arbeiders waren steden nodig; daarom was er bewijs nodig dat steden in Irak überhaupt konden bestaan; en dus dienden de oude Assyrische hoofdsteden te worden opgegraven. Het was bovendien zaak dat het grote publiek kennis kreeg van het bestaan van de oude steden, want als de publieke opinie niet werd gewonnen, kwamen die Arabische steden, die arbeiders, die kanalen en die snelle weg naar India er nooit. Zo leidde de ontdekking van Nineveh ook tot de eerste professionele wetenschapsvoorlichting.

Vriendenvereniging RoMeO

Elke tweede dinsdag van de maand organiseert RoMeO, de vriendenvereniging van het museum, een avondlezing. Het museumcafé is deze avond geopend vanaf 19.30 uur.

  • datum: dinsdag 12 december 2017
  • aanvang: 20.00 uur, zaal en Museumcafé open vanaf 19.30 uur
  • locatie: Tempelzaal Rijksmuseum van Oudheden
  • kosten: € 5, RoMeO-leden gratis
  • kaarten: reserveren is niet mogelijk, kaarten uitsluitend verkrijgbaar aan de kassa van het museum op de avond van de lezing