De muzen in het museum

10 september t/m 3 december 2017

Alexander Litovchenko : Charon carrying souls across the River Styx (1861); collectie: Russisch Museum, St. PetersburgAlexander Litovchenko : Charon carrying souls across the River Styx (1861); collectie: Russisch Museum, St. Petersburg
Keizer Augustus (collectie: Glyptothek Munich)Keizer Augustus (collectie: Glyptothek Munich)

In deze collegereeks geeft dr. Hans Smolenaars (voormalig hoofddocent bij de opleiding Griekse en Latijnse taal en cultuur aan de Universiteit van Amsterdam) zes inleidende colleges over vooraanstaande Griekse en Romeinse auteurs. Waar mogelijk worden teksten van auteurs in verband gebracht met (kunst)voorwerpen uit de collectie van het museum. 

Zes colleges

De eerste drie colleges gaan over de opvattingen over leven na de dood, een kwestie waarover o.a. Homerus, Plato, Lucretius, Cicero en Vergilius hebben geschreven. In de laatste drie colleges gaat het over keizer Augustus. In de literatuur leverden Horatius' gedichten en Vergilius' ideologisch gekleurde meesterwerk Aeneis een belangrijke bijdrage aan de Augusteïsche cultuur. 

  • data: 10 september, 17 september, 1 oktober, 5 november, 19 november, 3 december 2017¹
  • tijd: 10.30 - 12.00 uur
  • locatie: Nehalenniazaal, Rijksmuseum van Oudheden
  • kosten: € 70 (zes colleges, excl. museumentree, Museumkaart geldig)
  • aanmelden: uitsluitend via een iDEAL-betaling
  • kosten RoMeO-leden: € 50
  • aanmelden RoMeO-leden: uitsluitend via een iDEAL-betaling

¹ U kunt de colleges alleen als reeks bijwonen. Het is helaas niet mogelijk om individuele colleges te volgen.

College 1, 2 en 3: leven na de dood?

In de eerste drie colleges krijgt u een overzicht van de zeer verschillende opvattingen in de Griekse en Romeinse oudheid over de vraag of er leven is na de dood. In Homerus lezen we over de mistroostige ruimte waar we de eeuwigheid zullen doorbrengen. Plato beschrijft in de mythe van Er de recycling van onze ziel na een grondige zuivering, terwijl Lucretius elk voortbestaan na de dood hartstochtelijk ontkent. In zijn Droom van Scipio schetst Cicero het Stoïsche concept van de terugkeer van de ziel naar zijn hemelse oorsprong en het genot van 'de muziek der sferen', terwijl Vergilius ons een onderwereld toont met (1) een paradijs, (2) een gebied waar de ziel wordt gezuiverd en dan zijn cyclus van wedergeboortes voortzet, en (3) een gebied met eeuwig gestraften, de oorsprong van de christelijke hel. Genoemde opvattingen zullen tijdens deze cursus in de originele (vertaalde) teksten worden bestudeerd.
Data: zondag 10 september, 17 september, 1 oktober 2017
Het college duurt van 10.30 uur tot 12.00 uur.

College 4, 5 en 6: keizer Augustus

Augustus (63 v.Chr. - 14 na Chr.) was de eerste keizer van het Romeinse rijk. De politieke en cultuurhistorische ontwikkelingen tijdens zijn principaat (27 v.Chr. - 14 na Chr.) zijn bepalend geweest voor de geschiedenis tot in onze tijd. Belangrijke bronnen zijn Augustus' 'testament' Res Gestae en de geschiedwerken van Tacitus, Suetonius en Dio Cassius. Ook voor de beeldende kunst en de literatuur is deze periode van groot belang. De explosieve bouwactiviteiten bij de transformatie van Rome tot 'Stad van marmer' geven een goed beeld van de propagandistische bijdragen van kunst en architectuur aan de beeldvorming van de Pax Augusta. In de literatuur leverden Horatius' gedichten en Vergilius' ideologisch gekleurde meesterwerk Aeneis een belangrijke bijdrage aan de Augusteïsche cultuur. In deze drie colleges bestuderen we de opkomst van -dan nog- Octavianus (44-29 v.Chr.), de stabilisering van de nieuwe staatsvorm, Augustus' verslag van zijn eigen leven en de evaluatie door voor- en tegenstanders bij zijn dood, zoals weergegeven in Tacitus' Annalen. Een selectie uit bovengenoemde bronnen en teksten wordt tijdens deze cursus (in vertaling) bestudeerd. 
Data: zondag 5 november, 19 november, 3 december  2017
Het college duurt van 10.30 uur tot 12.00 uur.