Dineren met de doden

28 november 2017

Opgraving van het huis in Punta SeccaOpgraving van het huis in Punta Secca

De elfde Byvanck-lezing wordt gehouden door Roger J. A. Wilson, verbonden aan de University of British Columbia in Vancouver. Hij vertelt over de vondst van een zevende-eeuwse vroeg-Byzantijnse graftombe in Zuid-Sicilië. De titel van zijn Engelstalige lezing is: Dining with the dead in early Byzantine Sicily: excavations at Punta Secca near Ragusa.

  • datum: dinsdag 28 november 2017
  • aanvang: 20.00 uur (zaal open om 19.30 uur)
  • locatie: Tempelzaal, Rijksmuseum van Oudheden (adres en route)
  • kosten: gratis
  • voertaal: Engels
  • aanmelden: stuur een e-mail aan stuur een e-mail
  • na afloop wordt u een drankje aangeboden

Siciliaanse nederzetting uit vroeg-Byzantijnse tijd

Het dorp Punta Secca ligt aan de zuidelijke kust van Sicilië. Het was ooit een laat-Romeinse en vroeg-Byzantijnse nederzetting, waarvan de resten werden opgegraven in de jaren 1960 en 1970. In deze lezing vertelt Roger Wilson over de recente opgraving van een woning uit die periode, waarbij de bouwfasen en de handelscontacten van de bewoners nader zijn onderzocht. Deze handelscontacten bleven niet beperkt tot andere delen van het eiland, maar reikten tot over de hele Mediterrane wereld.

Opmerkelijke vondsten: vingerhoed en graftombe

Opmerkelijke vondsten waren een vingerhoed en de mogelijk allereerste afbeelding van een backgammon-bordspel. Maar de grootste verrassing was ongetwijfeld de ontdekking van een grote graftombe uit de zevende eeuw na Chr., opgetrokken in wat waarschijnlijk de tuin van het huis was. Daarbij zijn aanwijzingen van bijhorende feestelijkheden ter ere van de overledene gevonden. Wie werd hier begraven? Waarom werd deze persoon zoveel respect betuigd? Wat werd er gegeten? Was het een heidense of een christelijke begraving? En waarom lag dit graf niet in de algemene begraafplaats van de nederzetting of, als de overledene christen was, het grafveld van de plaatselijke kerk? 

Byvanck-lezing 

De jaarlijkse Byvanck-lezing wordt georganiseerd door Stichting BABESCH (Bulletin Antieke Beschaving), in samenwerking met het Rijksmuseum van Oudheden. De eerste lezing was in 2007.