Aristoteles op toneel: de Poëtica en de praktijk

11 april 2018

Afgietsel van een portret van Aristoteles (collectie: Rijksmuseum van Oudheden)Afgietsel van een portret van Aristoteles (collectie: Rijksmuseum van Oudheden)
Siersteen met een Romeinse acteur met een masker (collectie: Rijksmuseum van Oudheden)Siersteen met een Romeinse acteur met een masker (collectie: Rijksmuseum van Oudheden)

Vier sprekers belichten tijdens dit literaire symposium de actuele relevantie van de Poëtica, ieder vanuit hun eigen invalshoek: Joke Hermsen (schrijfster en filosofe), Frans Willem Korsten (hoogleraar literatuurwetenschap), Piet Gerbrandy (dichter, classicus en vertaler) en Casper de Jonge (classicus). Studenten van de Leidse studievereniging Sophia Aeterna spelen een scène uit Sophocles’ Antigone.

  • datum: woensdag 11 april 2018
  • tijd: 20.00 - 23.00 uur
  • locatie: Tempelzaal
  • kosten: gratis

Wat hebben we aan de Poëtica?

Aristoteles' boekje over dichtkunst heeft een enorme invloed gehad op het westerse denken over kunst, toneel en literatuur. Begrippen als plot, peripetie, uitbeelding en katharsis behoren tot het vaste repertoire van filosofen, theater- en literatuurwetenschappers. Aristoteles formuleerde regels voor de compositie van epische gedichten en tragedies. Zijn die regels nog bruikbaar in onze tijd, of kunnen ze in de prullenmand? En gelden ze eigenlijk ook voor films, romans, games, en andere genres?

Scène uit Antigone
Studenten van de Leidse studievereniging Sophia Aeterna (opleiding Griekse en Latijnse Taal en Cultuur) spelen een scène uit Sophocles’ Antigone, misschien wel de meest tragische tragedie, die ook door Aristoteles in de Poëtica wordt genoemd. Geïnspireerd door deze live voorstelling zullen de sprekers in discussie gaan met elkaar en met het publiek.

Programma

20.00 - 20.10 uur: welkom en inleiding
20.10 - 20.30 uur: Frans Willem Korsten: 'De Poëtica en momenten die beroeren'
20.30 - 20.50 uur: Casper de Jonge: 'Sophocles’ Antigone en Aristoteles’ Poëtica'
20.50 - 21.10 uur: studievereniging Sophia Aeterna speelt een scène uit Sophocles’ Antigone
21.10 - 21.30 uur: pauze
21.30 - 21.50 uur: Joke Hermsen: 'Katharsis in Aristoteles' Poëtica en de Antigone van Sophocles'
21.50 - 22.10 uur: Piet Gerbrandy: 'Aristoteles’ relevantie voor hedendaagse poëzie'
22.10 - 22.30 uur: discussie en vragen
22.30 - 23.00 uur: borrel

Aanmelden

  • Vul onderstaand formulier in en klik op 'versturen'
  • Velden met een * = verplicht invullen
  • U ontvangt een e-mail ter bevestiging van uw aanmelding (tip: check uw spambox)
  • Het kan een aantal seconden duren voordat u ziet dat het formulier wordt verzondenIk wil graag de e-mailnieuwsbrief van het Rijksmuseum van Oudheden ontvangen over:Overige activiteiten Week van de Klassieken

Tijdens de Week van de Klassieken zijn van 5 t/m 15 april 2018 op veel dagen verschillende activiteiten in het Rijksmuseum van Oudheden.

» Informatie over het programma van andere musea vindt u op de website Weekvandeklassieken.nl